środa, 11 października 2017

"MLECZNE ŚNIADANIE" W KL. III

         W zeszłym tygodniu klasa trzecia uzyskała wiele ciekawych informacji na temat przetworów mlecznych, ich produkcji oraz znaczenia ich spożywania dla rozwoju człowieka. Aby na ten fakt zwrócić uwagę innych, uczniowie postanowili przygotować w swojej klasie wspólne śniadanie. Oczywiście trzecioklasiści wywiązali się sumiennie z realizacji pomysłu i w poniedziałek zgromadzili wiele różnorodnych produktów mlecznych. Na ławkach zagościły jogurty, sery, serki, twarogi, twarożki, masło. Gdy wszystko zostało już rozpakowane, uczniowie przystąpili do przygotowania śniadania. Chłopcy zajęli się wykonaniem najsmaczniejszych dla siebie kanapek, a dziewczynki rozpoczęły śniadanie od zjedzenia jogurtów. Wielkim uznaniem cieszył się serek Kuby, którym chętnie dzielił się z innymi. Dziękujemy!
        Zajęcia te pokazały uczniom, że w dobrze skomponowanym śniadaniu nie może zabraknąć mleka i jego przetworów, bo to najlepsze źródło wapnia, budulca kości i zębów. Ponadto przyrządzone ze smakiem i fantazją, wspólnie jedzone było miłym akcentem rozpoczynającego się dnia.
p. Agnieszka Latoch