piątek, 19 lutego 2016

KULINARNIE


                        18.02.2016 r. w naszej szkolnej stołówce gwarno i pracowicie. Chętni uczniowie naszej szkoły    (a także mile widziani absolwenci) pod okiem pani Magdaleny Furtak - organizatorki spotkania- uprzyjemniali pochmurne przedpołudnie sporządzaniem deserów.
                   Aby było zdrowo, smacznie i kolorowo przygotowali owocowe szaszłyki. Druga grupa sporządzała amoniaczki- ciasteczka z dawnych przepisów. Następna grupa zajęła się makowymi trójkącikami z ciasta francuskiego. Kolejne już takie kulinarne działania upływały spokojnie, sprawnie, każdy już wiedział,  jakie prace należy wykonać. Godne podziwu było zaangażowanie najmłodszych uczestników spotkania ( przedszkolaków):  
Julci Mitura, Nikoli Czarneckiej i Damianka Szumca.
      W oczekiwaniu na ciasteczka śpiewaliśmy piosenki i tańczyliśmy tańce animacyjne.
Nadszedł w końcu czas degustacji- desery były znakomite! Smaczne i zdrowe- wszak "swojskie".
Popróbowali je także najmłodsi- dzieci z Punktu Przedszkolnego. Ich uśmiechnięte buzie i pomruki zadowolenia świadczyły same za siebie. Małe "co nieco" zostało jeszcze      na następny dzień dla chętnych na zajęcia sportowe w szkole.